För att travestera på den gamla sketchen med Sven Melander: Vad är det som barn i Umeå mest av allt önskar sig i julklapp? Är det en cykel eller bil? – Nej, inte alls. Fred på jorden då? – Nej tyvärr, det är knappast heller rätt svar. Rätt svar, i de flesta fall, är att barn vill få hjälp med att skaffa sig en bostad. Bostadsmarknaden är som bekant het i Umeå och kraven på kontantinsats och amorteringar gör det dessutom extra svårt för yngre personer att på egen hand skaffa sig bostad.
I den rådande situationen kommer många föräldrar in som räddande änglar, ibland för att köpa hela bostaden, ibland för att bidra med pengar till kontantinsatsen. Dock uppstår då en del juridiska frågor som det finns anledning att tänka till kring, till exempel följande.
- Vem ska stå som ägare av bostaden?
Det första man behöver ta ställning till är om det är föräldern, barnet eller kanske båda som ska äga bostaden. Detta kan även vara något som banken och en eventuell bostadsrättsförening har synpunkter på.
- Är det ekonomiska bidraget till bostaden ett lån eller en gåva?
Om barnet ska äga bostaden behöver man tänka på om föräldrarnas ekonomiska tillskott är ett lån eller en gåva. Klarhet är alltid att föredra. Därefter behöver man ta ställning till hur rättviseaspekten gentemot eventuella övriga barn ska tillgodoses. För även om föräldern hoppas och tror att barnen inte kommer att bråka i framtiden, kan man tyvärr aldrig vara säker på det. Om föräldern har tänkt till och varit tydlig beträffande villkoren för gåvan finns dock stora möjligheter att förebygga framtida bråk. Sådant som lämpligen bör övervägas är om gåvan ska avräknas som förskott på arv eller inte, och i så fall till vilket värde. Vad gäller den senare delen av frågan, det vill säga värdet, måste även framtida skatteeffekter beaktas.
- Vad ska gälla i förhållande till barnets eventuella partner?
Om föräldrarna har bidragit ekonomiskt och det finns en partner som också ska bo i bostaden, behöver man fundera på vad som ska gälla vid en separation. Kommer bostaden omfattas av bodelning och hur kan man skydda sig från det? Om även barnets respektive är med och finansierar bostaden, hur ska då ett rimligt ekonomiskt utfall bli vid en separation? Chansen att hitta rimliga lösningar är förstås betydligt bättre om överenskommelser görs före eventuell separation.
Som synes finns många viktiga frågeställningar och det rekommenderas starkt att ta kontakt med en advokat med intresse för ekonomisk familjerätt för goda råd. Med dessa julklappstips vill jag också passa på att önska en God Jul och Gott nytt år, från oss alla krönikörer på Ahlgrens till er läsare!
Krönika av advokat Anders Johnsson, publicerad i Umeå tidning 2016-12-28.